Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką

5 (158 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Masa jest bardzo delikatna oraz kremowa. Dodatkowo cudownie pachnie i posiada apetyczny, żółty kolor. Kokosowy wierzch to przepyszne zwieńczenie całości. Po prostu obłęd...

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 21,5 x 26 cm)
    1 kg mielonego twarogu (użyłam dobrej jakości! z wiaderka)
    2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    3 żółtka
    6 łyżek oleju
    1,5 opakowania budyniu waniliowego (*)
    kilka kropel aromatu waniliowego
    Wierzch:
    3 białka
    1/2 szklanki cukru
    50g wiórek kokosowych
    Dodatkowo:
    180g herbatników do wyłożenia spodu
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Beza

Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka (całe i żółtka) utrzeć z cukrem, a następnie dodać twaróg, olej, proszek budyniowy i kilka kropel aromatu waniliowego.
    Całość wymieszać i stopniowo połączyć z mlekiem.
    Tak przygotowaną masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wyłożonej herbatnikami.
    Sernik piec (w lekko rozgrzanym piekarniku) przez około 45 minut w 200 stopniach.
    (Posiadam piekarnik gazowy.)
    Pod koniec pieczenia przygotować kokosową pierzynkę.
    Białka ubić na sztywno.
    Miksując - porcjami dodawać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać wiórki.
    Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika i na wierzchu rozsmarować kokosową masę.
    Ciasto podpiec dodatkowe 15 minut, a następie ostudzić przy szeroko uchylonych drzwiczkach piecyka.
    Po ostudzeniu wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.

Porady

(*) Jeśli wolicie bardziej zwartą masę - dodajcie 2 opakowania budyniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Ser biały Twaróg Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować