Kremowy sernik morelowy bez cukru

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny, delikatny, wilgotny sernik bez dodatku cukru. Do jego przygotowania użyłam produktów z miodem i ksylitolem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na tortownicę o średnicy 20 cm:

    spód:
    60 g zmielonych ciastek pełnoziarnistych (u mnie słodzone miodem akacjowym)
    50 g zmielonych orzechów laskowych (zamiast orzechów można użyć więcej ciastek)
    50 g roztopionego masła
    1 łyżka kakao
    1 łyżka ksylitolu

    masa serowa:
    250 g sera twarogowego
    250 g mascarpone
    3 jajka (osobno białka i żółtka)
    2 łyżki ksylitolu (lub więcej, ale należy pamiętać, że dżem jest również słodki)
    60 g miękkiego masła
    5-6 łyżek dżemu morelowego niesłodzonego lub słodzonego ksylitolem
    2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
    8 suszonych moreli

    polewa:
    80 g mocno gorzkiej czekolady (u mnie 99%)
    5 łyżek mleka
    1 łyżka ksylitolu
    suszone morele do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Kremowy sernik morelowy bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD: Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. To samo robimy z orzechami jeśli są w całości. Masło roztapiamy i mieszamy z ciasteczkami, orzechami, ksylitolem i kakao. Tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy mocno dociskając (wcześniej spód tortownicy należy wyłożyć papierem a boki wysmarować masłem).
  • 2. MASA SEROWA: Żółtka ubić z miękkim masłem i ksylitolem. Następnie stopniowo dodawać ser twarogowy, mascarpone i dżem. Ciągle miksując dodać budyń. Suszone morele przekroić na połówki i wymieszać z masą. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Sernik piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 50-55 minut. Jeśli góra wcześniej się zarumieni należy przykryć ją papierem do pieczenia. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku bez otwierania przez ok 20 minut. Następnie lekko uchylić drzwi piekarnika i trzymać w nim sernik aż do ostygnięcia. Dzięki temu sernik nie powinien opaść.
  • 3. POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i ksylitol. Jeśli mimo to ze względu na dużą zawartość kakao wydaje nam się za gęsta można dodać odrobinę więcej mleka, jeśli jest zbyt gorzka - więcej ksylitolu. Wystudzony sernik oblać czekoladą i udekorować suszonymi morelami. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować