Pyszny, delikatny, wilgotny sernik bez dodatku cukru. Do jego przygotowania użyłam produktów z miodem i ksylitolem.
1 godz. 30 min
Składniki:
na tortownicę o średnicy 20 cm:
spód:
60 g zmielonych ciastek pełnoziarnistych (u mnie słodzone miodem akacjowym)
50 g zmielonych orzechów laskowych (zamiast orzechów można użyć więcej ciastek)
50 g roztopionego masła
1 łyżka kakao
1 łyżka ksylitolu
masa serowa:
250 g sera twarogowego
250 g mascarpone
3 jajka (osobno białka i żółtka)
2 łyżki ksylitolu (lub więcej, ale należy pamiętać, że dżem jest również słodki)
60 g miękkiego masła
5-6 łyżek dżemu morelowego niesłodzonego lub słodzonego ksylitolem
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
8 suszonych moreli
polewa:
80 g mocno gorzkiej czekolady (u mnie 99%)
5 łyżek mleka
1 łyżka ksylitolu
suszone morele do dekoracji
Kremowy sernik morelowy bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. To samo robimy z orzechami jeśli są w całości. Masło roztapiamy i mieszamy z ciasteczkami, orzechami, ksylitolem i kakao. Tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy mocno dociskając (wcześniej spód tortownicy należy wyłożyć papierem a boki wysmarować masłem).
2.MASA SEROWA: Żółtka ubić z miękkim masłem i ksylitolem. Następnie stopniowo dodawać ser twarogowy, mascarpone i dżem. Ciągle miksując dodać budyń. Suszone morele przekroić na połówki i wymieszać z masą. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Sernik piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 50-55 minut. Jeśli góra wcześniej się zarumieni należy przykryć ją papierem do pieczenia. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku bez otwierania przez ok 20 minut. Następnie lekko uchylić drzwi piekarnika i trzymać w nim sernik aż do ostygnięcia. Dzięki temu sernik nie powinien opaść.
3.POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i ksylitol. Jeśli mimo to ze względu na dużą zawartość kakao wydaje nam się za gęsta można dodać odrobinę więcej mleka, jeśli jest zbyt gorzka - więcej ksylitolu. Wystudzony sernik oblać czekoladą i udekorować suszonymi morelami. Przechowywać w lodówce.
Komentarze