Kremowy sernik kawowo-pomarańczowy

0 (0 ocen)

Sernik zachwyca swoim smakiem oraz bardzo kremową konsystencją. Z dodatkiem bitej śmietany całość wprost rozpływa się w ustach. Najlepiej delektować się nim popijając pyszną świeżą kawą :)

Składniki:

  • Spód:

    200g ciastek digestive w czekoladzie
    60 g roztopionego masła
    4 łyżki soku z pomarańczy
    starta skórka z całej pomarańczy

    Sernik:

    700 g twarogu na sernik
    szklanka cukru
    150 g gorzkiej czekolady
    50 g roztopionego masła
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki mąki pszennej
    4 jajka
    2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
    0,5 szklanki śmietany 12 %

    Dodatkowo:

    250 ml śmietanki 30%
    łyżka śmietanfixu
    łyżka cukru pudru
    łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Kawy

Kremowy sernik kawowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszone ciasteczka w czekoladzie mieszamy z roztopionym masłem, sokiem i skórką z pomarańczy.

    Mieszankę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z masłem i kawą.

    Odstawiamy do przestudzenia.

    Twaróg miksujemy z cukrem, mąką, śmietaną i jajkami.

    Dodajemy roztopiona czekoladę i kandyzowaną skórkę i dokładnie łączymy składniki.

    Na podpieczony spód wylewamy masę.

    Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
  • 3. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

    Wystudzony sernik odstawiamy na noc w chłodne miejsce ale nie do lodówki.

    Na następny dzień śmietankę ubijamy ze śmietanfixem i cukrem pudrem.

    Wykładamy na wierzch sernika i posypujemy kakao.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować