Kremowy sernik dyniowy

0 (0 ocen)

Najbardziej kremowy i delikatny sernik jaki udało mi się zrobić. Wzorowałam się na przepisie mojej Mamy na sernik smażony. Dodatek dyni w ciekawy sposób zmienił smak masy i dodał jej pięknego koloru. Dzięki skórce pomarańczowej ciasto pachniało i smakowało świetnie :)

Składniki:


  • 1 kg zmielonego twarogu na sernik
    1,5 szklanki puree z dyni
    250 g margaryny
    0,5 szklanki cukru
    1 jajko
    2 opakowania budyniu śmietankowego

    300 g mąki pszennej
    150 g margaryny
    100 g cukru pudru
    2 żółtka
    starta skórka z całej pomarańczy

Kremowy sernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy na 20 minut do zamrażarki.

    W międzyczasie przygotowujemy ser.

    W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy do niej cukier, twaróg, puree z dyni, jajko oraz budyń (sam proszek).

    Mieszamy do połączenia składników i doprowadzamy do zagotowania.

    Cały czas mieszając gotujemy ok.2-3 minuty.

    Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • Kremowy sernik dyniowy 2. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części (80% i 20%).

    Większą część rozwałkowujemy i wykładamy spód formy o średnicy 26 cm.

    Na ten spód wylewamy ser z dodatkami.

    Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy, wycinamy ozdobne ciasteczka i układamy je na serze.

    Całość pieczemy około godzinę w 180 stopniach.

    Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy