Kremowy Sernik

0 (0 ocen)

Wspaniałe ciasto miodowe przekładane masą serową z dodatkiem kremówki.

Składniki:

  • Ciasto:

    4szkl. mąki pszennej

    150g margaryny Kasia

    3łyżki miodu

    1łyżeczka sody

    4łyżki kwaśnej śmietany

    1szkl. cukru pudru

    2jajka+2żółtka

    Masa kremowo-serowa:

    500g zmielonego twarogu wiejskiego

    500g kremówki 30%

    3/4szkl. cukru pudru

    3łyżki żelatyny

    1/3szkl. wrzątku

    Poncz:

    2szkl. osłodzonej herbaty

    Polewa kakaowa:

    1łyżka margaryny

    2łyżki kakao

    2łyżki cukru

    Dodatkowo:

    mandarynki

Kremowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 3części. Piec każdy placek osobno w tortownicy 29, ok 20min w 180C. na złoty kolor. Nasącz herbatą.
  • 2. Masa kremowo-serowa: Kremówkę ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier puder oraz twarożek. Wymieszaj. Żelatynę rozpuść we wrzątku, ostudź. Lekko tężejąco wlej do masy. Zmiksuj. Masę podziel na 3części. Wykładaj na przemian układając na masie pokrojone mandarynki.
  • 3. Polewa kakaowa: Wszystkie składniki zagotuj. Polewą polej ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy