Kremówkowa Karpatka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mój mąż uwielbia karpatkę dlatego nie chcąc a żeby mu się znudziło co tygodniowe jej pałaszowanie postanowiłam trochę urozmaicić przepis. I tak właśnie mamy ciasto dwa w jednym.Karpatkę i kremówkę papieską.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kostki masła
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki
    5 jajek

    Krem I:
    1/2 litra mleka
    1 cukier waniliowy
    3/4 szklanki cukru
    2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki
    1 kostka margaryny

    Krem II:
    330 ml śmietany 30%
    5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremówkowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: W garnku rozpuścić masło z wodą. Zagotować i dodać mąkę. Przez chwilę mieszać ciasto. Odstawić do wystudzenia. Miksując kolejno dodawać po jednym jajku. Mieszać do momentu aż ciasto będzie gładkie. Podzielić na dwie części i wyłożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką blaszek o wymiarach 33 x 22. Piec w temp. 170 stopni przez ok. 20 min.
  • 2. Krem I: Z mleka ugotować budyń: z 1/2 litra mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać z mąką zwykłą oraz ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować wlać mleko z mąką i energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki aby powstał budyń. Wystudzić. margarynę utrzeć na gładko, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
  • 3. Krem II: śmietanę ubić z cukrem na sztywno.

    Wykładać kolejno na upieczone placki: najpierw krem budyniowy a następnie bitą śmietanę. Przykryć drugim plackiem. Wierzch udekorować cukrem pudrem.

Porady

Aby placki wyszły chrupiące przed końcem pieczenia można włączyć funkcję termoobiegu w piekarniku i zmniejszyć temperaturę do 100 stopni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować