Kremówki

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie ciasto bez pieczenia, idealne na niespodziewane wizyty gości :)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 dużego opakowania krakersów
    5 szklanek mleka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 kostka masła
    1 szklanka cukru
    1 budyń waniliowy (lub śmietankowy)
    1 cukier waniliowy
    4 żółtka
    cukier puder do posypania

Kremówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremówki 1. Krem:
    Zagotować 4 szkl. mleka, cukier i cukier waniliowy oraz masło. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i wlać do gotującej się masy, ciągle mieszać aby nie przywarła i nie zrobiły się grudki. Gorący krem wlać na blachę wcześniej wyłożoną dwiema warstwami krakersów, a następnie ułożyć krakersy na wierzchu masy. Po ostygnięciu kremówkę włożyć do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

* Dla uzyskania większego aromatu można do masy dodać kilka kropli np. zapachu waniliowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy