Kremówka z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepyszne i łatwe ciasto z kremową budyniową masą i soczystymi truskawkami , które już możemy dostac w sklepach!Niebo w gębie!

  • 45 min

Składniki:



  • SKŁADNIKI:
    CIASTO :
    *Mąka pszenna – 400 g
    *Masło – 200 g
    *Śmietana 18% gęsta – 125 ml
    *Sól – 1 szczypta
    MASA :
    *Mleko – 750 ml
    *Masło – 50 g
    *Cukier – 1 szkl
    *Cukier wanilinowy – 1 op
    *Mąka pszenna – 2 łyżki
    *Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
    *Budyń waniliowy – 1 op
    *Żółtko – 2 szt
    *Truskawki ( mrożone ) – 250 g
    DODATKOWO :
    *Cukier puder

Kremówka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO :

    Składniki na ciasto prędko zagniatamy na gładkie ciasto , wkładamy do lodówki na ok. 45 minut.

    Dzielimy na 2 części , rozwałkowujemy.

    Okręgiem tortownicy wycinamy z jednego okrąg , drugim wyklejamy dno tortownicy.

    Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na 20 minut.



    KREM :

    500 ml mleka gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.

    W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy , mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną.

    Dodajemy 2 żółtka i wlewamy gotującego się mleka.

    Dodajemy masło i dokładnie razem mieszamy do całkowitego połączenia składników.

    Studzimy.

    CAŁOŚĆ :

    Na upieczone ciasto wykładamy nasze truskawki.

    Zalewamy kremem budyniowym , przykrywamy drugim ciastem , obficie posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy