Kremówka z porzeczkami

  • wyświetlono: 337 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Znakomite ciasto na upały - delikatne i orzeźwiające

anetamlp
  • 215min

Składniki


Biszkopt:
4 jajka,
pół szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2/3 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Krem:
szklanka śmietany 30% (kremówki),
2 łyżki cukru pudru,
300 g serka homogenizowanego waniliowego,
3 łyżeczki żelatyny,
Dodatkowo:
50 dag czerwonych porzeczek (oberwanych z gałązek),
2 galaretki czerwone

Sposób przygotowania przepisu:

Kremówka z porzeczkami

  • 1. Biszkopt: Żółtka ubić z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy żółtkowo-cukrowej dodać mąki wymieszane z proszkiem i pianę. Masę delikatnie wymieszać i wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy ok. 28 cm. Piec 25 minut w 145*C z termoobiegiem. Ciasto wystudzić przekroić na 2 placki.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 300ml wrzątku, wystudzić i ostawić aby lekko stężały. Na dolny placek wysypać porzeczki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny.
  • Kremówka z porzeczkami3. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzątku i ostudzić, połączyć z serkiem homogenizowanym. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać z serkiem. Krem wyłożyć na masę z galaretek i porzeczek i przykryć drugim blatem biszkoptu lekko dociskając. Kremówkę chłodzić ok. 2 godziny. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem i gałązkami porzeczek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

''KREMÓWKI''

Dodane przez: suzana

KREMÓWKI

Ciasto kremówka kojarzy mi się...

kremówka

Dodane przez: juchab

Kremówka

Nieziemsko pyszna, mało pracochłonna...

kremówka

Dodane przez: Brenia

Kremówka

Pyszne ciasto z kremem.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kremówka

Kremówka na kruchym cieście z masą...

Kremówka

Dodane przez: zozolek4

Kremówki

Kremówki są łatwe w wykonaniu,...

rurki

Dodane przez: Jaga85

Rurki francuskie z porzeczką

Aby ożywić smak tradycyjnych rurek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE