Kremówka papieska

4.5 (196 ocen)

  • 50 min

Kremówka jest naprawdę pyszna! Warto wypróbować to ciasto i zaserwować gościom do niedzielnej kawki.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 duże opakowanie ciasta francuskiego XXL lub 2 małe

    Krem:
    2 budynie waniliowe
    750 ml mleka
    5 łyżek cukru
    4 łyżki cukru pudru
    250 g masła lub margaryny
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    250 g śmietany 30%

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery

Kremówka papieska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 220°C na ok 12-15 minut. Podczas pieczenia ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość i rozwarstwić się na cienkie, kruche listki. Po upieczeniu należy je ponakłuwać widelcem i lekko spłaszczyć. Studzimy.
  • 2. Ugotuj dwa budynie w ilości mleka przypadającej na jeden budyń z dodatkiem 5 łyżek cukru. Wystudzony budyń zmiksuj z miękkim masłem lub margaryną.
  • 3. Śmietanę ubij z cukrem wanilinowym na sztywną masę. Na koniec dodaj 4 łyżki cukru pudru i delikatnie wymieszaj.
  • 4. Masę budyniową wymieszaj łyżką ze śmietaną i wyłóż na pierwszą część ciasta francuskiego. Krem przykryj drugą częścią ciasta i posyp cukrem pudrem. Gotowe ciasto możesz wstawić do lodówki na 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować