Kremówka Na Biszkopcie

0 (0 ocen)

Wspaniałe ciacho na biszkopcie z kremem budyniowym. Polecam wszystkim :)

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

    Ciasto

    4 jajka
    1 szkl mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropel esencji waniliowej
    1/2 - 3/4 szkl cukru (zależny czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie )
    Krem
    500 ml mleka
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1/3 szkl cukru
    2 żółtka
    100 gr masła
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremówka na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy esencje waniliową, przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 180 stop przez około 25-30 min (do suchego patyczka).
    Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
    2. Mleko nie w całości przelewamy do garnuszka, zostawiamy 1/2 szkl do rozmieszania żółtek, budyniu i maki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem.
    3. Do gotującego się mleka wlewamy naszą miksturę z proszku budyniowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy aż do uzyskania kremowego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
    4. Następnie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy budyniowej aż do jej wykończenia.
    5. Ciasto przekrawamy na dwie części i zwilżamy je sokiem z cytryny rozmieszanym w wodzie ( tak około 1/3 szkl) Nakładamy krem i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować