Kremówka malinowa

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Mocno malinowe ciasto bez pieczenia.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Tortownica 26cm
    Krem budyniowo – malinowy:
    500ml mleka
    330ml śmietany 30%
    1 galaretka malinowa
    2 budynie malinowe
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru pudru
    Biszkopty do wyłożenia tortownicy

    Masa śmietanowo - malinowa:
    200g malin
    1 galaretka malinowa
    330 ml śmietanki 30%
    5 łyżek cukru pudru

Kremówka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem budyniowo – malinowy: Na mleku ugotować budynie wraz z mąką ziemniaczaną. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce budyniu, wlać lekko tężejącą galaretkę. Krótko zmiksować.
  • 2. Masa śmietanowo - malinowa:
    Maliny zmiksować na mus i zagotować wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę malinową. Dokładnie połączyć.
  • 3. Przełożenie:
    Na dno blaszki pokrytej papierem do pieczenia ułożyć biszkopty, na nich rozsmarować krem budyniowy. Na wierzch dać krem śmietanowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy