kremowka kokosowa

5 (194 ocen)

  • 1 godz. 20 min

jest proste w przygotowaniu, ale eleganckie i smaczne

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • (blaszka 24*24cm):
    na ciasto:
    4 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    15 dag masła
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na budyń:

    1 litr mleka
    3 opakowania budyniu waniliowego (każdy na 1/2 l mleka)
    4 łyżki cukru
    cukier waniliowy lub esencja waniliowa
    na wierzch:
    200 g kokosu (najlepiej drobnego)
    15 dag masła
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery

Kremowka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem. Dodać posiekane masło, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i wyłożyć nim blaszkę.
  • 2. Na mleku ugotować budynie. Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem. Ubijając dodawać kokos i ostudzone masło. Na ciasto wyłożyć ciepły budyń (ale nie gorący), na wierzch wyłożyć masę kokosową. Piec około 50-60 minut w 180*C.

Porady

Należy pamiętać, że ciasto musi dobrze wystygnąć, aby się ładnie kroiło- najlepiej robić to dopiero na następny dzień po upieczeniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować