Kremówka - bardzo krucha

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ta kremówka to raj dla podniebienia :)
Bardzo krucha i delikatna.
Przełożona domowym kremem budyniowym i posypana cukrem pudrem .
I co najważniejsze bardzo szybka i prosta .
Polecam z całego serca .

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto :
    300 g mąki pszennej
    300 g margaryny
    2 surowe żółtka
    6 łyżek zimnej wody + szczypta soli

    Krem :
    3 szklanki mleka
    6 surowych żółtek
    3 całe jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 szklanka cukru kryształu
    300 g masła

    Dodatkowo:
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kremówka

Kremówka - bardzo krucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zarobić w misce lub na stolnicy-ja zazwyczaj zarabiam w misce :)
    Margarynę posiekać razem z mąką ,potem dodać żółtka i wodę z solą.Zarobić ciasto i schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę .
  • Kremówka - bardzo krucha 2. Ciasto dzielimy na 2 części.Blachę wykładamy papierem do pieczenia -do kremówki najlepsza jest jak największa blacha,ja użyłam o wymiarach 45x37,cienko wałkujemy ciasto i pieczemy na złoty kolor(ok 15 minut) w 180 stopniach .
  • 3. KREM: 2 szklanki mleka wlać do garnka,dodać cukier,cukier waniliowy i masło.Gotować na małym ogniu.W pozostałym mleku rozpuścić mąki,jajka i żółtka-tak żeby nie było grudek.Gdy mleko w garnku zacznie się podnosić wlać rozmieszane mąki i energicznie mieszać .
  • 4. Gorącym kremem przełożyć ciasto.Można posypać cukrem pudrem po wierzchu.

Porady

Jeśli nie mamy czasu ,to nie musimy schładzać ciasta .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować