Kremówka

5 (164 ocen)

  • 30 min

Nieziemsko pyszna, mało pracochłonna i domowa!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    25dag margaryny
    25dag mąki
    2dag drożdży
    3łyżki śmietany

    Krem:
    1litr mleka
    10dag mąki ziemniaczanej
    2łyżki maki zwykłej
    7dag masła
    cukier waniliowy
    15dag cukru
    2żółtka
    1 jajko
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. Margarynę posiekać z margaryną, dodać zaczyn i zagnieść ciasto do połączenia składników. Po tym czasie lekko podsypać mąką rozciągnąć rękami na kształt kwadratu, złożyć w kopertę i tą kopertę złożyć w pół. Ciasto ponownie rozciągnąć rękami na kształt kwadratu i powtarzać składanie w kopertę i kolejne czynności tak ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i upiec placki na złoty kolor ok. 10 - 15 minut, w blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 2. Krem: Z mleka odlać ok. 1,5szklanki, większą połowę mleka zagotować z masłem. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puch pod koniec wsypać obie mąki i dodać odlane mleko. Mieszaninę wlać do gotującego się mleka. Zagotować i odstawić do wystygnięcia. Letni krem wyłożyć na upieczone ciasto. Całość posypać cukrem pudrem.

Porady

Na jednym cieście przed pieczeniem możemy delikatnie nożem zaznaczyć porcje. Łatwiej będzie się go kroić gdy będzie gotowe. To ciasto wówczas kładziemy oczywiście na masie budyniowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować