Kremówka

4.5 (186 ocen)

  • 20 min

Pyszne ciasto z kremem.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto- 30 dag mąki,

    1 margaryna,

    2 żółtka,

    2 łyżki wody,

    1 łyżka octu,

    Krem:

    1 litr mleka,

    5 żółtek,

    14 dag mąki pszennej,

    14 dag cukru,

    1 łyżka mąki ziemniaczanej,

    1 cukier waniliowy,

    1 opakowanie serka mascarpone
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, żółtka, wodę , ocet i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ½ godz. W między czasie przygotowujemy krem. Do większego garnka wlewamy 2/3 mleka i gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną.
  • 2. W tym samym czasie w misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodajemy do ubitych jajek mleko (z wymieszaną mąką) i mieszamy dokładnie aby składniki dobrze się połączyły. Mas fdodajemy do gotującego się mleka i jak zacznie bulgotać zmniejszamy ogień i gotujemy( 4 minuty) , cały czas mieszając aby krem się nie przepalił. Odkładamy krem w chłodne miejsce aby dobrze się wystudził.
  • 3. Ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy ciasto około 30 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
  • 4. Dobrze wystudzony krem ucieramy z serkiem mascarpone, wykładamy na ciasto(na spód) i przykrywamy drugim ciastem. Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować