Kremówka

0 (0 ocen)

Pyszna kremówka z truskawkami

Składniki:

  • 6 jajek
    15 dag cukru
    80 g mąki pszennej tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    400 ml śmietany 30 % słodkiej
    5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    1 usztywniacz do śmietany
    truskawki
    czekoladowa posypka do dekoracji

Kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt:

    Oddzielamy żółtka 4 jaj od białek.

    Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia.

    Dwa całe jajka i 4 żółtka ubijamy dokładnie robotem. Ciągle miksując, dodajemy porcjami 7 dag zwykłego cukru, a następnie- gdy masa będzie puszysta- po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Przygotowujemy bezę:

    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując, wsypujemy po łyżce pozostałego zwykłego cukru.
  • 3. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy ciasto biszkoptowe, a na nim bezę.

    Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Pozostawiamy do ostudzenia.
  • biszkopt 4. Przełożenie:

    Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec kawę, cukier puder i i usztywniacz do śmietany.

    Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy. Kroimy na 3 równe prostokąty. Układamy kawałek ciasta na paterze, smarujemy od strony bezy 1/3 dżemu, a następnie 2 czubatymi łyżkami bitej śmietany.

    Układamy kolejny kawałek ciasta i postępujemy tak, jak z pierwszym.

    Przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta. Smarujemy boki i wierzch ciasta pozostałą bitą śmietaną. Przybieramy posypką czekoladową i pokrojonymi na pół truskawkami.

Komentarze

Podobne przepisy