kremówka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kremówka najlepsza pod słońcem. Lepszej nie jadłam. Przepis dostałam od mojej mamy. Zdecydowanie mogę powiedzieć, że jest to moje ulubione ciasto.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    *450 g mąki
    *1 1/2 kostki margaryny
    * 2 żółtka
    *1/2 szklanki śmietany

    Krem:

    *0,75 l mleka
    * 6 jajek
    *300 g cukru
    *130 g mąki pszennej
    *60 g mąki ziemniaczanej
    *kostka masła
    *cukier wanilinowy

Kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kremówka 1. Margarynę zetrzeć na tarce, dodać mąkę, żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto nożem i krótko ręką. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.Następnie podzielić na 2 części. Rozwałkować i wyłożyć na blachę. Upiec 2 placki w temp. 200 st.C ok. 30 minut na złoty kolor.

    Krem:

    Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubić jaja z mąkami i wlewać na gotujące się mleko. Pod koniec dodać masło.

    Gotowym kremem przekładamy ciasto. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy