Kremowe risotto z suszonymi pomidorami

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne, mocno kremowe risotto z suszonymi pomidorami, natką pietruszki, delikatnym serkiem mascarpone oraz lekko pikantnym serem Bursztyn. Tym razem przygotowałam je na mocno aromatycznym, półwytrawnym białym winie z odmiany Muscat, dzięki czemu całość zyskała lekko słodkiej i owocowej nuty. Risotto ma niesamowicie kleistą konsystencję, a składniki pyszne ze sobą współgrają. Słoność suszonych pomidorów idealnie łagodzi mascaprone oraz natka pietruszki. To połączenie skradło serducha moich kubków smakowych, dlatego polecam je Wam gorąco. Spróbujcie koniecznie! :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 160 g ryżu Arborio
    - 2 cebule szalotki
    - 120 g suszonych pomidorów
    - 1 pęczek natki pietruszki
    - 1 kieliszek półwytrawnego białego wina
    - 3 łyżki serka mascarpone
    - 2 łyżki startego sera Bursztyn
    - 700 ml bulionu*
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki oliwy
    - 1 łyżeczka oregano
    - 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
    - pieprz do smaku

    * Bulion nie powinien być mocno słony, ponieważ suszone pomidory nadadzą daniu wystarczająco słonego smaku.
    Przygotujmy wcześniej intensywny wywar mięsny lub warzywny, ale dosólmy go delikatnie.
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Risotto

Kremowe risotto z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. W połowie smażenia dodajemy oregano oraz suszony czosnek.
  • 2. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki oraz suszone pomidory i smażymy wszystko jeszcze przez 2 minuty.

    * Użyłam suszonych pomidorów (nie z zalewy). Jeśli Wasze pomidory są zbyt słone to warto je opłukać z nadmiaru soli. Pomidory z zalewy oliwnej nie wymagają płukania, a jedynie odsączenia z nadmiaru oleju tuż przez krojeniem.
  • 3. Na koniec dodajemy serek mascarpone i starty ser Bursztyn, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Risotto ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.

Porady

Risotto przygotowane na domowym rosole będzie jeszcze lepsze i mocno aromatyczne. Dobry bulion nada głębi smaku oraz niesamowitej wyrazistości wszystkim ziarenkom ryżu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować