Kremowe lody kajmakowe

0 (0 ocen)

To nasze ulubione lody, ponieważ kochamy smak krówkowy. Lody są kremowe, delikatne, rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • • 400g kajmaku z puszki,
    • 1 szklanka mleka,
    • 2 szklanki śmietany kremówki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kremowe lody kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremowe lody kajmakowe 1. Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy kajmak. Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia kajmaku. Nie możemy zagotować masy! Gdy składniki się połączą masę zdejmujemy z ognia i studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce.
  • Kremowe lody kajmakowe 2. Kolejno dodajemy śmietanę, mieszamy aż do połączenia, masa powinna być kremowa, jednolita.
  • 3. Masę chłodzimy w lodówce i przelewamy ją do maszyny do lodów. Postępujemy dalej wg wytycznych producenta maszyny do lodów. Gdy lody będą gotowe przekładamy je do plastikowego pudełka, zakrywamy szczelnie i przechowujemy w zamrażarce. Życzę smacznego

Porady

1) Jeśli nie mamy maszyny do lodów to zmiksowaną mieszankę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy ją co pół godziny i miksujemy kilka razy, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtarzamy kilka razy. Lody można podać z bitą śmietaną i bananami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować