Kremowe ciasto cappucino bez pieczenia

  • wyświetlono: 5177 |
  • dodany do książki kucharskiej: 29 |
  • polecenia: 0

Nie licząc czasu chłodzenia ciasta to jest ono ekspresowe w wykonaniu. Na ciastkach warstwa biała to serowa o smaku białej czekolady, a górna i najbardziej kremowa to warstwa o smaku orzechowego cappucino w którym ukryte są rurki.Całość obsypana obficie czekoladą. Pyszny deserek!

Iwona75
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

ok. 130 g herbatników maślanych, pełnoziarnistych (np. Bonitki)

Masa biała:
200 g słodkiej śmietany
150 g białej czekolady
250 g kremowego twarożku (można z wiaderka)
2 łyżki cukru pudru (można pominąć)
5 blatów żelatyny (lub ok. 8-10 g w proszku, ok. 2,5 łyżeczki)

Masa cappucino:
2 śnieżki na mleko (każda na 200 ml mleka)
400 ml schłodzonego mleka
70 g cappucino orzechowe w proszku
1 łyżka cukru pudru
1 usztywniacz do śmietany (śmietan-fix)
180 g krótkich rurek (ciastka, kupione w Realu)

Dekoracja:
80 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Kremowe ciasto cappucino bez pieczenia

  • 1. Słodką śmietanę podgrzej w garnuszku, zestaw z ognia i do gorącej wrzuć połamaną białą czekoladę. Zostaw, aż czekolada się rozpuści, wymieszaj i schłodź ją bardzo porządnie (inaczej śmietana się nie ubije).
  • 2. Do garnka wlej mleko, podgrzej trochę, wsyp proszek cappucino i wymieszaj aż się rozpuści. Zestaw z ognia i pozostaw do schłodzenia. Mleko musi być bardzo zimne, bo inaczej śnieżka się nie ubije.
  • 3. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Mieszając dodawaj po 1 łyżce serka aż masy się wymieszają. 5 blatów żelatyny namocz w zimnej wodzie na 5 minut, by żelatyna zmiękkła (tej w proszku nie namaczaj). Odciśnij z zimnej wody a zalej 2 łyżkami ciepłej wody, tzn. prawie gorącą ale nie wrzątkiem! Pozostaw do lekkiego przestudzenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę serka, wymieszaj. Żelatynę wlewaj cienkim strumieniem do mieszanej masy serowej.
  • Spód wyłożony herbatnikami4. Blachę o wym. 37x25 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spód wyłóż herbatniki. Na nie wylej ostrożnie masę serową, uważając by ich nie poprzesuwać. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  • 5. Do misy miksera wlej zimne mleko z rozpuszczonym cappucino, zacznij mieszać i wsypuj śnieżki. Ubijaj, w trakcie dosyp usztywniacz do śmietany (śmietan-fix).
  • Rurki na masie cappucino6. Na masę serową wyłóż ok. 3/4 masy cappucino, rozłóż rurki, przykryj resztą ciasta. Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp wierzch ciasta. Ciasto przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Porady

Do ciasta jako spód możemy użyć dowolnych herbatników. Do masy cappucino nie musimy też dawać rurek.
KHWS_02-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemasa serowaWielkanocbiała czekoladaświętaser białySzybkie ciastoboże narodzenieciasto bez pieczeniałatwe ciastośnieżkaciasto CappucinoSwiateczne ciastociasto warstwoweprzepis_miesiąca1000cappucino orzechowe

Komentarze

Podobne przepisy

image-1nr238p

Dodane przez: Sliczna6

Ciasto raffaello bez pieczenia

Szybkie smaczne ciasto ,mega kokosowe.

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Dodane przez: monika016

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Ciasta bez pieczenia zyskują coraz...

Ciasto snickers bez pieczenia

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ciasto snickers bez pieczenia

Słodki przekładaniec z chrupiącymi...

image-0jahmg3

Dodane przez: Teodorka

Ciasto Cappucino

To ciasto wprost rozpływa się w...

Ciasto budyniowe bez pieczenia

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto budyniowe bez pieczenia

Szybkie i niesamowicie smaczne...

cytrynowe ciasto

Dodane przez: agazlotko

Cytrynowe ciasto bez pieczenia

Szybkie ciasto bez pieczenia

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE