Kremowa zupka ogórkowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

przepis przechodzący z pokolenia na pokolenie ;)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cebula: 1 sztuka
    - kiszone ogórki: 500 dekagramów
    - ziemniaki: 2 szklanki

    - marchewka: 3 sztuki

    - pietruszka: 1 sztuka

    - śmietana: 100 gramów

    - sól, pieprz, majeranek do smaku: 1 szczypta
    - udko kurczaka: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupka ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w średniej wielkości kostkę.
    Udko kurczaka dokładnie umyć, razem z przygotowanymi warzywami włożyć do garnka, zalać 2l wrzątku (osobiście wolę gęste zupy, więc sądzę, że 1,5 by zupełnie wystarczyło), doprawić do smaku solą, majerankiem oraz pieprzem i gotować do momentu, aż wszystkie warzywa staną się miękkie.
    Ogórki kiszone zetrzeć na tartce o grubych oczkach. z wywaru wyjąć udko, wrzucić ogórki i gotować, aż zmiękną. Ponownie doprawić do smaku, zdjąć z ognia, lekko przestudzić, po czym całość zmiksować blenderem.
    Zupę zagotować i połączyć ze śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Niskokaloryczna Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować