Kremowa zupa ziemniaczana z bazylią

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa dla miłośników kremowych zup i bazylii. Pyszna, sycąca i zdrowa zupa pachnąca świeżą bazylią. Smaki idealnie się ze sobą komponują.
Bazylia jest jednym z najpopularniejszych ziół używanych w kuchni. Swoim wyjątkowym aromatem podkreśla zarówno zapach jak i smak potraw. Te małe niepozorne listki to również znakomite źródło cennych dla organizmu składników. Powinniśmy korzystać z jej dobrodziejstw.

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 600 ml wody,
    ok. 400 g ziemniaków,
    kawałek selera i korzenia pietruszki ( razem około 60 g)
    ok. 1 szklanki liści bazylii,
    1-2 ząbki czosnku,
    2-3 łyżki startego parmezanu,
    naturalnej Vegety ( najlepiej domowej)
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Kremowa zupa ziemniaczana z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, seler i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek również obieramy i kroimy. Wszystkie warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem naturalnej vegety do miękkości. Ilość vegety w zależności od tego jak słoną chcemy mieć zupę. Ja dałam łyżeczkę. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy umyte listki bazylii i miksujemy na gładką masę. Możemy dodać śmietanę ( ja nie dawałam), doprawiamy solą i pieprzem do smaku według uznania jeśli jest taka potrzeba. Posypujemy startym parmezanem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować