Kremowa zupa z tortellini, groszkiem, orzechami i parmezanem

0 (0 ocen)

Uwielbiam dania, które robi się tak szybko i w dodatku tak dobrze smakują. W 15-cie minut przygotowałam bardzo pyszną, kremową i sycącą zupę. Pikantny charakter parmezanu świetnie komponuje się z delikatnymi pierożkami z serem i ricottą. Zdecydowanie danie zagości na stałe w naszym menu

Składniki:

  • 250 g tortellini szpinak i ricotta *
    250 g zielonego mrożonego groszku
    1,2 litry bulionu drobiowego
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    50 g tartego parmezanu
    150 ml słodkiej śmietany
    2 płaski łyżki mąki kukurydzianej
    3 łyżki oliwy z oliwek
    Dodatkowo:
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    30 g orzechów włoskich
    pieprz biały
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Torty

Kremowa zupa z tortellini, groszkiem, orzechami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tortellini 1. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę bardzo drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę.W garnku rozgrzewamy oliwę wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na małym ogniu 2 minuty, mieszając. Dodajemy bulion,groszek zielony i parmezan. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 4-5 minut. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką kukurydzianą, dodajemy do zupy i mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Tortellini przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i dodajemy do zupy. Jeśli zupę zamierzacie podać później, tortellini dodajcie do zupy tuż przed podaniem. W przeciwnym razie tortellini rozmięknie i nie będzie zbyt smaczne. Zupę przed podaniem dekorujemy natką pietruszki i uprażonymi i posiekanymi orzechami.
    *użyłam świeżych pierożków tortellini
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortellini

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować