Kremowa zupa z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rozgrzewająca zupa krem o bogatym smaku osiągniętym dzięki dodatkowi różnorodnych przypraw. Jest bardzo sycąca, a zarazem mało kaloryczna.

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g soczewicy zielonej
    ok. 1,5 l wody
    1 marchew
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    imbir
    curry
    liść laurowy, ziele angielskie
    sól, pieprz
    łyżka masła
    groszek ptysiowy
    jogurt naturalny typu greckiego

Kremowa zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę opłukać i wrzucić do garnka z wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy; zagotować. Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i gotować ok. 15 minut na małym ogniu.
  • 2. Cebulę i czosnek posiekać, usmażyć na maśle i dodać do garnka z soczewicą, doprawić solą i pieprzem. Całość gotować przez kolejne 10 minut a następnie zblendować na gładki krem.
  • 3. Przyprawić gałką muszkatołową, curry, imbirem. Podawać z groszkiem ptysiowym i kleksem jogurtu naturalnego.

Porady

Czasami aby krem wyszedł naprawdę gładki trzeba przetrzeć go przez sito.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy