Kremowa zupa z pokrzyw

4.5 (156 ocen)

  • 25 min

Zupę tą robiłam po raz pierwszy, w smaku wspaniała, a wygląd powala na kolana :) :)

  • 25 min

Składniki:

  • 40 sztuk pokrzyw
    0,5 brokuła
    4 ziemniaki
    pęczek szczypioru
    100 ml śmietany 30%
    groszek ptysiowy
    przyprawy
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa z pokrzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa przed dekorowaniem 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy 0,5 łyżeczki soli i gotujemy. Po 5 minutach od zagotowania dodajemy brokuła podzielonego na niewielkie różyczki i doprawiamy całość jarzynką oraz pieprzem. Pod koniec gotowania, gdy warzywa są już miękkie dodajemy grubo posiekany szczypior oraz w całości młode pokrzywy (same czubki), które wcześniej myjemy pod bieżącą wodą. Po 5 minutach ponownie doprawiamy zupę do smaku, dodajemy śmietankę, a następnie wszystko miksujemy na jednolity krem za pomocą blendera lub w malakserze. Tak przygotowaną zupę krem przelewamy do miseczek i dodajemy groszek ptysiowy. Smacznego!

Porady

Pokrzywy zrywamy z dala od dróg i pól uprawnych, które mogą być pryskane

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować