Kremowa zupa z pieczonych warzyw

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta, a jednocześnie elegancka i głęboka w smaku zupa z warzyw, które zawsze mamy w domu. Dzięki temu, że bazą są warzywa, które najpierw były pieczone zupa ma niepowtarzalny smak i aromat. Całość dopełnia kremowy serek mascarpone.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 ziemniaków
    marchewka
    seler
    cebula
    łyżka gęsiego smalcu
    sól morska
    1-2 łyżki serka mascarpone
    pieprz kolorowy
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki, marchewki i selera kroimy w słupki. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa posypujemy solą, dodajemy smalec, dokładnie nacieramy warzywa.


    Warzywa przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C przez 45-50 minut.

    Upieczone warzywa przekładamy do garnka(część odkładamy do przybrania zupy), zalewamy wodą i gotujemy 10-15 minut. Do zupy dodajemy mascarpone i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zupę miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.

    Doprawiamy solą i pieprzem.

    Zupę przybieramy pieczonymi warzywami oraz posypujemy szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować