Kremowa zupa z dynią piżmową

0 (0 ocen)

Kremowa, lekko pikantna zupa krem z warzyw korzeniowych z dodatkiem dyni piżmowej.

Składniki:

  • 400-500 g obranej dyni
    duża marchewka
    korzeń pietruszki
    kawałek selera
    cebula
    por

    ząbek czosnku
    plasterek świeżego imbiru
    pół świeżej papryczki chili

    łyżka masła
    3 ziela angielskie, zmielone
    liść laurowy
    sól

    pieprz
    bazylia
    oregano
    tymianek
    kwiat muszkatu, mielony

    do podania:
    natka pietruszki
    płatki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    szynka szwarcwaldzka


Kremowa zupa z dynią piżmową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy kroimy w kostkę.
  • 2. Warzywa podsmażamy na maśle. Dodajemy zmiażdżony czosnek, chili i imbir. Zalewamy wodą, tak by były przykryte.
  • 3. Dodajemy liść laurowy i zmielone ziela. Gotujemy około 15-20 minut, aż warzywa będą ugotowane.
  • 4. Zupę miksujemy na gładki krem. Ponownie przelewamy do garnka doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku. Wyłączamy ogień.
  • 5. Zupę podajemy z podsmażoną szynką, posypaną natką pietruszki oraz płatkami suszonych pomidorów.

Komentarze

Podobne przepisy