Kremowa zupa z dynią

0 (0 ocen)

Rozgrzewająca zupa warzywna z królową jesieni czyli dynią , mlekiem i żółtkami o pięknym intensywnie żółtym kolorze.Idealnie sprawdzi się podana przed drugim daniem , jest lekka i zaspokaja pierwszy głód.

Składniki:

  • 1,5l. delikatnego rosołu lub bulionu drobiowego
    1 marchew
    4 ziemniaki
    0,5 kg. miąższu z dyni
    4 ząbki czosnku
    0,5 l.mleka
    2 żółtka
    sól , pieprz

Kremowa zupa z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół zagotowujemy.
  • 2. Ziemniaki i marchew obieramy , myjmy , kroimy na mniejsze kawałki.
    Gotujemy w rosole na pół miękko.
  • 3. Dodajemy dynię oraz czosnek , gotujemy do miękkości warzyw.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Zdejmujemy z gazu , miksujemy zupę na kładki krem.
  • 5. Podajemy wg uznania np. samą -posypaną natką , z makaronem , grzankami , bagietką lub śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy