Kremowa zupa z czerwonych buraków

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Z kiełkami lucerny. Zupka jest przepyszna i łatwa do zrobienia.Polecam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2kg. buraków czerwonych
    3 średniej wielkości marchewki
    2 średniej wielkości pietruszki
    2 słodkie jabłka
    1 duża cebula czosnkowa
    5 ząbków czosnku
    100g. masła
    250ml. białego wina
    3l. bulionu drobiowego
    100ml. śmietany 18%
    kiełki lucerny,zielona cebulka
    3 łyżki świeżego posiekanego majeranku
    sól,pieprz,
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa z czerwonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki szorujemy pod bieżącą zimną wodą,przekładamy do garnka,zalewamy wodą,lekko solimy.Buraki gotujemy do miękkości,obieramy,kroimy w dużą kostkę.Cebulę obieramy,kroimy w piórka.Marchewkę,pietruszkę,obieramy,kroimy w plasterki.Z jabłek usuwamy pestki,kroimy w ósemki.W szerokim rondlu rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę lekko podsmażamy,dodajemy marchewkę,pietruszkę,oraz jabłka.Wlewamy wino.Dusimy warzywa pod przykryciem ok.15min.Po czasie dodajemy buraki,czosnek,wlewamy bulion.Zagotowujemy,miksujemy blenderem na gładki krem,doprawiamy do smaku,wrzucamy posiekany majeranek,wlewamy śmietanę.Gasimy płomień,sprawdzamy smak.Zupę rozlewamy na talerze,dekorujemy kiełkami lucerny,oraz posiekaną zieloną cebulką,podajemy z grzanką.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować