Kremowa zupa z czerwonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Na zewnątrz jest wietrznie i zimno. W taką pogodę najchętniej nie wychodziłabym z łóżka, chyba że na miskę ciepłej, rozgrzewającej zupy :) Przepis własny.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 l wywaru warzywneg
    1 szklanka czerwonej soczewicy
    1 marchewka
    400 g pomidorów w puszce
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    2 łyżeczki curry
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    sól, pieprz
    1 łyżka masła
    2 łyżki oliwy

    Do podania:
    jogurt naturalny
    świeża natka pietruszki

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę z grubsza siekamy. Soczewicę przelewamy na sitku pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta.
  • 2. Do garnka z grubym dnem wkładamy oliwę i masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę i smażymy 2 minuty. Po tym czasie dodajemy soczewicę, słodką paprykę, curry i pieprz cayenne, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
  • 3. Wlewamy bulion i pomidory z puszki. Gotujemy 10 minut, po czym blendujemy zupę (dzięki tak wczesnemu zblendowaniu, w zupie zostaną kawałki soczewicy. Jeżeli wolicie gładki krem, zostawcie blendowanie na koniec gotowania). Odstawiamy na palnik i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i rozlewamy do miseczek. Dodajemy 1-2 łyżeczki jogurtu i posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować