Na zewnątrz jest wietrznie i zimno. W taką pogodę najchętniej nie wychodziłabym z łóżka, chyba że na miskę ciepłej, rozgrzewającej zupy :) Przepis własny.
PrzyslijPrzepis.plhttps://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Kremowa zupa z czerwonej soczewicyhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/19/83f6ecc6ca00b2ce50299a5e01b48d16819f0e78.jpeg932699https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kremowa-zupa-z-czerwonej-soczewicy
1 l wywaru warzywneg
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 marchewka
400 g pomidorów w puszce
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól, pieprz
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
Do podania:
jogurt naturalny
świeża natka pietruszki
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Sposób przygotowania przepisu:
Kremowa zupa z czerwonej soczewicy
1.
Marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę z grubsza siekamy. Soczewicę przelewamy na sitku pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta.
2.
Do garnka z grubym dnem wkładamy oliwę i masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę i smażymy 2 minuty. Po tym czasie dodajemy soczewicę, słodką paprykę, curry i pieprz cayenne, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
3.
Wlewamy bulion i pomidory z puszki. Gotujemy 10 minut, po czym blendujemy zupę (dzięki tak wczesnemu zblendowaniu, w zupie zostaną kawałki soczewicy. Jeżeli wolicie gładki krem, zostawcie blendowanie na koniec gotowania). Odstawiamy na palnik i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i rozlewamy do miseczek. Dodajemy 1-2 łyżeczki jogurtu i posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze