Przepyszna słodko-kwaśna zupa z czarnych pomidorów, które wyhodowała moja teściowa. Były tak soczyste, że nie dodałam ani grama wody! Podałam z makaronem literkowym
Kremowa zupa z czarnych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cebulę obrać, posiekać. Wrzucić z masłem do garnka z grubym dnem, zeszklić. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Marchew obrać, umyć, pokroić w kawałki, wrzucić do garnka, wymieszać, chwilę przesmażyć.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Zamieszać. Dusić 10 minut.
Zmiksować zupę blenderem na gładki krem (można dodatkowo przetrzeć przez sito).
Zupę doprawić papryką słodką i wędzoną, przyprawą naturalną (typu jarzynka), cukrem i pieprzem. Można także dodać odrobinę ostrej papryki dla wielbicieli mocnych smaków.
Zupę zagotować i zdjąć z ognia.
Podawać na ciepło z dowolnym makaronem (smaczna jest także na zimno)
Komentarze