Kremowa zupa z czarnych pomidorów

0 (0 ocen)

Przepyszna słodko-kwaśna zupa z czarnych pomidorów, które wyhodowała moja teściowa. Były tak soczyste, że nie dodałam ani grama wody! Podałam z makaronem literkowym

Składniki:


  • 1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    1 marchew
    1,5 kg czarnych pomidorów
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    1 łyżeczka przyprawy naturalnej
    0,5 łyżeczki cukru
    Pieprz do smaku
    + dowolny makaron do podania

Kremowa zupa z czarnych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę obrać, posiekać. Wrzucić z masłem do garnka z grubym dnem, zeszklić. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Marchew obrać, umyć, pokroić w kawałki, wrzucić do garnka, wymieszać, chwilę przesmażyć.

    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Zamieszać. Dusić 10 minut.

    Zmiksować zupę blenderem na gładki krem (można dodatkowo przetrzeć przez sito).

    Zupę doprawić papryką słodką i wędzoną, przyprawą naturalną (typu jarzynka), cukrem i pieprzem. Można także dodać odrobinę ostrej papryki dla wielbicieli mocnych smaków.
    Zupę zagotować i zdjąć z ognia.

    Podawać na ciepło z dowolnym makaronem (smaczna jest także na zimno)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy