Kremowa zupa wielowarzywna z grzankami i lubczykiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Fantastyczna zupa.Polecam.

  • 45 min

Składniki:


  • 1 mały kalafior
    3 średnie ziemniaki
    3 średnie marchewki
    2 średnie pietruszki
    1 por (tylko biała część)
    2 średnie cebule
    1 żółta papryka
    3l bulionu drobiowego
    100ml.śmietany 18%
    4 żółtka
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki posiekanego lubczyku lub zielonej pietruszki
    1 łyżeczka kurkumy
    sól morska,świeżo mielony pieprz do smaku
    2 bułki pszenne

Kremowa zupa wielowarzywna z grzankami i lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki.Ziemniaki,marchewkę,pietruszkę obieramy płuczemy kroimy w kostkę.Paprykę oczyszczamy z nasion kroimy.Por płuczemy,kroimy w półplasterki.Cebulę obieramy kroimy w piórka.W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę,por delikatnie podsmażamy,dodajemy resztę warzyw,kilka chwil dusimy,mieszamy,zalewamy bulionem,wsypujemy kurkumę.Gotujemy ok.20 minut na małym ogniu,aż warzywa będą miękkie.Zupę miksujemy blenderem.Śmietanę mieszamy z żółtkami,wlewamy do zupy.Gasimy płomień,doprawiamy do smaku.Bułki kroimy w kostkę,robimy grzanki.Zupę rozlewamy do talerzy,posypujemy posiekanym lubczykiem,podajemy z grzankami.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy