- 2 skrzydełka z kurczaka
- 2 marchewki
- 30 dag pieczarek
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- ½ szkl. śmietany 18%
- sól, pieprz, vegeta
- natka z pietruszki
Kremowa zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka opłucz i włóż do garnka. Dodaj obraną i pokrojoną marchewkę. Zalej wodą ok. 3l. Gotuj do momentu gdy skrzydełka będą miękkie, a potem je wyciągnij. W międzyczasie obierz i pokrój pieczarki w słupki, a ziemniaki w kostkę. Dodaj do zupy. Gotuj do miękkości. Możesz wrzucić oddzielone od kości mięsko ze skrzydełek. Do słoiczka wlej śmietanę i dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy. Dokładnie roztrzep i wlej do garnka. Dopraw do smaku przyprawami. Przed podaniem posyp drobno pokrojoną natką z pietruszki.
Komentarze