Kremowa zupa kokosowo orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler naciowy i cebulkę pokrój w drobną kosteczkę. W garnku roztop masło, dodaj seler i cebulkę, podsmaż krótko. Następnie wsyp curry oraz mąkę, szybko wymieszaj z warzywami, cały czas mieszając aż powstanie zasmażka.
2.Całość zalej bulionem i zagotuj, po czym trzymaj na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dodaj mleczko kokosowe oraz masło orzechowe, gotuj zupę jeszcze około 7 minut aż masło i mleczko się rozpuści. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładko.
3.Przygotuj ryż. Woreczek ryżu ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ugotowanego i lekko ostudzonego ryżu dodaj posiekaną drobniutko kolendrę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i masło. Wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem.
4.Ryż nałóż do małych foremek (np. do tarteletek) i ubij. Foremkę z ryżem połóż na głębokim talerzu dnem do góry, usuń foremkę. Nalej zupę, udekoruj listkami świeżej kolendry.
Komentarze