Kremowa zupa kokosowo orzechowa

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Gęsta i kremowa zupa która smakuje orzeszkami i kokosem. Jej dopełnieniem jest orzeźwiający ryż z dodatkiem świeżej kolendry.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - seler naciowy łodygi: 2 sztuki
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - curry w proszku: 1 łyżka
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - masło: 15 gramów
    - bulion drobiowy: 500 mililitrów
    - mleko kokosowe w puszce (mała puszka): 165 mililitrów
    - masło orzechowe (kopiaste): 3 łyżki
    - kolendra świeża liście (do dekoracji): 1 szczypta
    RYż:
    - ryż (w woreczku): 100 gramów
    - papryka czerowna: 0.25 sztuki
    - kolendra świeża liście: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa kokosowo orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler naciowy i cebulkę pokrój w drobną kosteczkę. W garnku roztop masło, dodaj seler i cebulkę, podsmaż krótko. Następnie wsyp curry oraz mąkę, szybko wymieszaj z warzywami, cały czas mieszając aż powstanie zasmażka.
  • 2. Całość zalej bulionem i zagotuj, po czym trzymaj na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dodaj mleczko kokosowe oraz masło orzechowe, gotuj zupę jeszcze około 7 minut aż masło i mleczko się rozpuści. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładko.
  • 3. Przygotuj ryż. Woreczek ryżu ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ugotowanego i lekko ostudzonego ryżu dodaj posiekaną drobniutko kolendrę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i masło. Wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem.
  • 4. Ryż nałóż do małych foremek (np. do tarteletek) i ubij. Foremkę z ryżem połóż na głębokim talerzu dnem do góry, usuń foremkę. Nalej zupę, udekoruj listkami świeżej kolendry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Ryż Mleko Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować