Kremowa zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże grzyby kroimy na kawałki, najlepiej różnorodne (plasterki, połówki, kostka) i wrzucamy do garnka razem z suszonymi. Zalewamy wodą (około 2,5 litra) i gotujemy z ziarnami pieprzu i listkami laurowymi wywar na wolnym ogniu przez około 1 godziny.
2.Po tym czasie dodajemy obrane seler, pietruszkę i marchew (w całości) i gotujemy kolejne 40 minut.
3.Następnie śmietanę rozrabiamy w miseczce z dwiema łyżkami wazowymi wywaru tak, aby nie było grudek i wlewamy do zupy ciągle mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.
4.Doprawiamy pieprzem mielonym i vegetą i gotujemy jeszcze chwilę aby smaki się przegryzły.
Porady
Zupę możemy przygotować także z samych suszonych grzybów, jednak w sezonie warto korzystać ze świeżych, zupa ma wtedy najlepszy smak.
Komentarze