Kremowa zupa grzybowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 6 osób

Bardzo kremowa, gęsta i wyrazista w smaku.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 4 kg grzybów - podgrzybków
    2 łyżki soli,
    pieprz,
    śmietana,
    natka pietruszki
    2 łyżki mąki + pół szklanki zimnej wody

Kremowa zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy, dokładnie płukamy. Kroimy na pół lub na ćwiartki ( w zależności od wielkości).
    Zalewamy wodą około 1,5 -2 litra, solimy i gotujemy ok 55 minut, po około 15 minutach zdejmujemy burzyny.
    Doprawiamy pieprzem.
    Zaprawiamy wodą z mąką.
    Na koniec blendujemy dokładnie.

    Podajemy z łyżką śmietany i posypujemy natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy