Kremowa zupa chlebowa

0 (0 ocen)

Aromatyczna i sycąca zupa krem. Bardzo smaczna, szybka, tania i prosta w przygotowaniu zupa chlebowa, której każdy powinien spróbować.

Składniki:

  • * 6-8 kromek chleba,
    * 1,5 l bulionu drobiowego ( może być rosół z wcześniejszego obiadu),
    * 2 -3 łyżki startego żółtego sera,
    * 1 łyżka masła,
    * 1 cebula,
    * 1 marchewki,
    * 1-2 ząbki czosnku,
    * 1 łyżka koperku,
    * Ok. 100 ml śmietany ( u mnie 30%),
    * Sól, pieprz, słodka i ostra papryka, maga

Kremowa zupa chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę i czosnek kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na patelni na maśle. Chleb kroimy w kostkę.
    Do gotującego się bulionu wrzucamy chleb i gotujemy ok. 5 min, następnie dodajemy podsmażone warzywa, chwilę gotujemy ok. 10 min. Ściągamy z gazu, dodajemy ser, śmietanę i wszystko miksujemy. Tak przygotowany krem jeszcze zagotowujemy, dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy do smaku według uznania. Smacznego!

Porady

Możemy wykorzystać czerstwy chleb, który czasem nam zostaje a nie wiemy co z nim zrobić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy