Kremowa zupa cebulowa z białym winem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Aromatyczna zupa cebulowa.

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 1-1.5l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ja użyłam trochę więcej, bo nie lubię bardzo gęstych zup-kremów),
    5-6 dużych cebul,
    opcjonalnie dwie małe, ugotowane pietruszki i ćwierć małego, ugotowanego selera (można też użyć ziemniaków),
    1/3 szklanki białego wina,
    sól, pieprz, płaska łyżeczka cukru
    groszek ptysiowy lub grzanki do podania

Kremowa zupa cebulowa z białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać i pokroić na półplasterki, doprawić solą, pieprzem i cukrem, smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do skarmelizowania (na małym ogniu, ok. 45 minut). Podlać winem i poczekać kilka minut do zredukowania. Cebule zmiksować na gładko z bulionem - płynu należy dodać według uznania, w zależności od tego, czy wolimy gęstą lub rzadszą zupę. Doprawić, podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy