Kremowa terrina z paprykami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczna,lekka w sam raz na śniadanie lub kolację,idealnie rozsmarowuje się na kromce pieczywa.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g kremowego serka naturalnego
    200 g gęstego jogurtu naturalnego
    3 łyżki żelatyny
    kolorowe papryki:czerwona,zielona,żółta
    sól
    pieprz

Kremowa terrina z paprykami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuścić 1/2 szklanki wrzątku,odstawić do ostudzenia.
    Papryki umyć,osuszyć,usunąć gniazda nasienne następnie każdą osobno zetrzeć na tarce o grubych oczkach,dobrze odcisnąć z powstałego soku.
  • 2. Serek połączyć z jogurtem,dodać zimną żelatynę,dokładnie wymieszać.
    Masę serową podzielić na trzy części,następnie do każdej dodać kolorowe papryki oraz sól i pieprz do smaku,ponownie wymieszać.
  • 3. Foremkę keksową 12x30 cm wyłożyć folią spożywczą na jej dnie wyłożyć masę z czerwona papryką,wyrównać i wstawić na chwilę do lodówki do stężenia,następnie wyłożyć masę z żółtą papryką i ponownie wstawić do stężenia,na końcu wyłożyć masę z zieloną papryką,wyrównać.
    Całość wstawić do stężenia na 2-3 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy