Kremowa sałatka grecka z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiejszy poranek zapachniał jesienią. W powietrzu wisi już nieuchronnie koniec lata. Może w takim razie chcielibyście się przenieść do słonecznej Grecji i poopalać na piaszczystej plaży? Tego obiecać Wam nie mogę, ale za to mogę przenieść Was w kulinarną podróż do Grecji. Kuchnia tego kraju pokazuje, że na prawdę niewiele trzeba, by z prostych składników wyczarować bardzo smaczne danie. Dowodem na to jest ta pyszna sałatka ze szparagami, szpinakiem i winogronami. Urzekła mnie swoim smakiem i teksturą: jest kremowa dzięki gęstemu jogurtowi greckiemu. Świeżości nadaje szpinak, szczypiorek i koperek. Swoją chrupkość zawdzięcza uprażonym migdałom, a odrobinę słodyczy winogronom. W dodatku jest całkiem zdrowa i fit, dlatego z pewnością na stałe zagości w naszym domu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    2 szklanki mocnego bulionu
    300 g szparagów zielonych
    300 g winogron ciemnych bezpestkowych
    40 g płatków migdałów
    2 duże cebule dymki
    50 g szpinaku świeżego

    Sos

    250 g jogurtu greckiego
    2 łyżki mleka
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka musztardy
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka świeżego koperku
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Wina

Kremowa sałatka grecka z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę i wrzucamy na gotujący się bulion. Gotujemy około 5 minut, wyjmujemy z bulionu kurczaka i odstawiamy do wystudzenia. Szparagi myjemy, odłamujemy stwardniałe końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Gotowe odcedzamy i szybko umieszczamy w wodzie z lodem, by nie utraciły swojego koloru.
    Do kurczaka dodajemy umyte winogrona, pokrojone na większe kawałki szparagi, szpinak i posiekany szczypiorek razem z cebulką.

    Sos

    Do jogurtu greckiego dodajemy mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, posiekany koper i pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie. Gotowy sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy.
    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy płatki migdałowe i chwilę prażymy. Gotową sałatkę posypujemy migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szparagi Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować