Kremowa rolada z czereśniami

0 (0 ocen)

Sezon na czereśnie trwa, więc staram się wykorzystać każdą czeresienkę;-)

Składniki:

  • biszkopt:
    po pół szklanki mąki tortowej i mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki skórki z pomarańczy lub zapach pomarańczowy
    4 jajka
    szklanka cukru pudru
    dodatkowo:
    330 ml śmietany 30%
    2 garści wydrylowanych czereśni
    galaretka wiśniowa
    2 łyżki cukru pudru

Kremowa rolada z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubijamy na puch. Łączymy maki i proszek, stopniowo dodajemy, miksując na małych obrotach.
    Dosyp skórkę, wymieszaj. Standardową blaszkę wyłóż folią aluminiową, lekko nasmaruj olejem. Wylej ciasto. Piecz ok 25 min w 170 stopniach.
    Z upieczonego ciasta oderwij folię, lekko zwijaj w ściereczkę i odstaw do wystudzenia.
  • 2. Śmietanę ubij z pudrem. Galaretkę rozpuść w połowie szklanki wody, połącz ze śmietaną. Dodaj czereśnie. Odstaw do stężenia.
  • 3. Zimny biszkopt lekko rozwiń, smaruj środek( zostaw trochę do ozdoby). Odstaw do lodówki na 2 godziny.

Komentarze

Podobne przepisy