KREMOWA PIECZARKOWA Z ROZMARYNEM I SEREM

0 (0 ocen)

  • 35 min

Przepyszna, delikatna i kremowa wersja zupy pieczarkowej - warto wypróbować :)

  • 35 min

Składniki:

  • 400 g pieczarek
    2 cebule
    1 marchew
    2 pietruszki
    kawałek selera
    pieprz w kulkach, ziele angielskie, liść laurowy, sól
    pół szkl śmietanki 30%
    rozmaryn świeży
    żółty ser tarty
    olej do smażenia

Kremowa pieczarkowa z rozmarynem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieram, kroję i zalewam wodą. Dodaję przyprawy i gotuję do pełnej miękkości.
  • 2. Cebulę obieram i kroję w kosteczkę, pieczarki dokładnie myję i kroję w plastry i razem smażę na rozgrzanym tłuszczu aż wszystko się zrumieni. Dodaję do wywaru warzywnego. Mieszam dokładnie, gotuję chwilę.
  • 3. Blenduję całość na gładką masę, dolewam śmietanę, dodaję kilka listków rozmarynu i gotuję chwilę na małym ogniu aż wszystko zgęstnieje. Przed podaniem posypuję tartym serem.
  • 4. Podaję na ciepło

Porady

Zupa jest dość gęsta i pożywna. Można ja jednak podawać z drobnym makaronem, groszkiem ptysiowym lub grzankami - najlepiej ziołowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy