Kremi ziemniaczany z chili i kukurydzą

0 (0 ocen)

Dla wielbicieli ostrych smaków

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków, 2 duże cebule, 2 kostki rosołowe, 2 papryczki chili, 2 puszki kukurydzy, 1 limonka, łyżka cukru, sól, pieprz, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki masła.

Kremi ziemniaczany z chili i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażać na maśle. Po 5 minutach dodać pokrojone drobno kostkę papryczki chili. Do warzyw dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażyć ok. 3 min. Kostki rosołowe zalać 2.5 l. wody i zagotować. Do bulionu dodać podsmażone warzywa i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotować do czasu aż zmiękną ziemniaki. Całość zmiksować blenderem. Dodać sok wyciśnięty z limonki, 2 puszki kukurydzy. Doprawić łyżką cukru, solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy