Krem - zupa grochowa z chipsami z boczku i kiełbasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: fasolę opłukać, namoczyć przez 5 godzin. Ugotować w tej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, liścia laurowego i ziaren pieprzu. Pod koniec gotowania dodać obrane ziemniaki, pietruszkę, selera i marchewkę. Całość gotować do miękkości. Gdy wszystkie dodatki będą miękkie, wyjąć marchewkę. Całość zmiksować. Gdy krem będzie gęsty, dolać przegotowanej wody(zupy ma być około 1,5 litra), doprawić solą i pieprzem oraz roztartym w dłoni majerankiem. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w cienkie plasterki, usmażyć na patelni na chrupiące chipsy. Wyjąć chipsy. Na powstałym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Krem posypać chipsami i prażoną cebulką. Udekorować marchewką.
Komentarze