Krem - zupa grochowa z chipsami z boczku i kiełbasy

0 (0 ocen)

  • 30 min

To taka zupa-krem na chłodne dni. Jest bardzo sycąca i smaczna. Po prostu inny rodzaj zupy grochowej.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 szklanka fasoli jasiek
    3 ziemniaki
    1 cebula
    1 mała pietruszka
    1 mała marchewka
    1/2 małego selera
    1 kostka rosołowa
    Sól, pieprz do smaku
    15 dag surowego wędzonego boczku
    15 dag wiejskiej kiełbasy
    1 łyżeczka majeranku
    Liść laurowy, kilka ziaren pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem - zupa grochowa z chipsami z boczku i kiełbasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: fasolę opłukać, namoczyć przez 5 godzin. Ugotować w tej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, liścia laurowego i ziaren pieprzu. Pod koniec gotowania dodać obrane ziemniaki, pietruszkę, selera i marchewkę. Całość gotować do miękkości. Gdy wszystkie dodatki będą miękkie, wyjąć marchewkę. Całość zmiksować. Gdy krem będzie gęsty, dolać przegotowanej wody(zupy ma być około 1,5 litra), doprawić solą i pieprzem oraz roztartym w dłoni majerankiem. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w cienkie plasterki, usmażyć na patelni na chrupiące chipsy. Wyjąć chipsy. Na powstałym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Krem posypać chipsami i prażoną cebulką. Udekorować marchewką.

Porady

1.do zupy można dodać dowolny rodzaj grochu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować