Krem ziemniaczany z kurkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doprawiona na pikantnie jest bardzo rozgrzewająca. Super smakuje z dodatkiem kurek i wędzonego boczku.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 selera
    1 liść laurowy
    1 1/4 l. bulionu
    1o dag. serka topionego śmietankowego
    1 cebula
    3 łyżki masła
    10 dag. wędzonego boczku
    10 dag. kurek

Krem ziemniaczany z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem ziemniaczany z kurkami 1. Ziemniaki, marchew i seler obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle.
  • Krem ziemniaczany z kurkami 2. Dodać do reszty warzyw, zalać bulionem, dodać listek laurowy, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut.
  • 3. Następnie wyjąć listek laurowy, a zupę przetrzeć na puree lub zmiksować blenderem. Dodać serek topiony i mieszać aż się roztopi. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 4. Boczek pokroić w cienkie plastry i upiec w piekarniku na chrupiąco. Kurki przesmażyć na maśle. Zupę nalać do miseczek, dodać podsmażone kurki i plaster boczku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy