Krem ziemniaczany na wędzonych żeberkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Wędzone żeberka odgrywają tu pierwsze skrzypce. Smak zupy jest o niebo lepszy!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki dla 4 osób:
    500g wędzonych żeberek
    1½l wody
    700g ziemniaków
    2 średniej wielkości marchewki
    1 cebula
    3 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
    Sól, pieprz do smaku
    Natka pietruszki

Krem ziemniaczany na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wędzone żeberka zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy przez ok 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w talarki marchewkę oraz mocno przyrumienione plastry cebuli (np. palnikiem gazowym lub na suchej patelni). Gotujemy ok 30 minut- zawartość garnka powinna się zmniejszyć o ok ⅓. Wyciągamy żeberka, liście oraz ziela, doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Łączymy z posiekaną natką pietruszki. Podajemy od razu z drobiowymi kuleczkami w parmezanie, groszkiem ptysiowym lub najprościej i ku uciesze mężczyzn- z mięskiem obranym z żeberek.

Komentarze

Podobne przepisy