Krem ziemniaczany na rosole

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kiedy pozostaje mi rosół, a w nim niewykorzystane warzywa, przygotowuję sycący krem ziemniaczany. Dodatek czosnku wzmacnia smak i uodparnia.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 i ½ l czystego rosołu z kurczaka
    marchewka, pietruszka i seler z rosołu
    5 dużych ziemniaków
    4 ząbki czosnku
    mały pęczek posiekanego szczypiorku
    3 łyżki gęstej śmietany do zupy
    sól, pieprz do smaku

Krem ziemniaczany na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myję, obieram, kroję w kostkę i razem z obranym czosnkiem wrzucam do gotującego się rosołu. Gotuję około 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • 2. Dodaję pokrojone warzywa z rosołu i miksuję zupę na gładki krem. Ponownie zagotowuję, mieszam ze śmietaną, przyprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaję posiekany szczypiorek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy