Kiedy pozostaje mi rosół, a w nim niewykorzystane warzywa, przygotowuję sycący krem ziemniaczany. Dodatek czosnku wzmacnia smak i uodparnia.
40 min
Składniki:
1 i ½ l czystego rosołu z kurczaka
marchewka, pietruszka i seler z rosołu
5 dużych ziemniaków
4 ząbki czosnku
mały pęczek posiekanego szczypiorku
3 łyżki gęstej śmietany do zupy
sól, pieprz do smaku
Krem ziemniaczany na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myję, obieram, kroję w kostkę i razem z obranym czosnkiem wrzucam do gotującego się rosołu. Gotuję około 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
2.Dodaję pokrojone warzywa z rosołu i miksuję zupę na gładki krem. Ponownie zagotowuję, mieszam ze śmietaną, przyprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaję posiekany szczypiorek.
Komentarze