Krem ze szczawiu z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna, kwaskowa zupa krem ze szczawiu to kwintesencja wiosny na talerzu, podana z jajkiem ugotowanym na twardo, zasmakuje każdemu, smacznego :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 pęczki szczawiu
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    2-3 ziemniaki
    4 szklanki domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
    2 jajka
    sól, pieprz

Krem ze szczawiu z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, zalewamy wodą, obieramy, odstawiamy na bok. Szczaw myjemy, osuszamy, kroimy w paski.

    W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony szczaw, sok z cytryny i posiekany czosnek i dusimy wszystko około 5 minut. Do przesmażonego szczawiu dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewamy wszystko bulionem i gotujemy 20-25 minut.

    Zupę odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzoną zupę blendujemy i z powrotem zagotowujemy, zupę doprawiamy solą i pieprzem – gotujemy około 10 minut.

    Zupę serwujemy gorącą z połówkami jajka na twardo, smacznego ; )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy