Krem ze skorzonery

0 (0 ocen)

  • 40 min

Skorzonera, czyli wężymord czarny korzeń, nasze rodzime warzywo zapomniane wiele lat temu, zaczyna wracać do łask. Niegdyś wykorzystywane jako antidotum na ukąszenie żmii, także bardzo dobrze sprawdza się na stole. W smaku delikatnie słodki, odrobinę zbliżony do białych szparagów.

  • 40 min

Składniki:

  • - 1 litr bulionu warzywnego (przepis tutaj - bulion)
    - ok. 250 g. skorzonery
    - 4 małe ziemniaki
    - 1 szalotka
    - sól

Krem ze skorzonery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Szalotkę kroimy w piórka i podsmażamy. Do bulionu wrzucamy przygotowane warzywa, dodajemy sól i gotujemy ok. 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę studzimy, a następnie dokładnie blendujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy